Σ Ε Μ Π Ρ Ε Β Ι Β Α !!!

1ο του Μίμη Κούρτη (έμπνευση από το διήμερο αφιέρωμα της ΙΟΝΙΟΥ Βιβλιοθήκης στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά, για το λουλούδι Κυθήρων Σεμπρεβίβα).

Σεμπρεβίβα

Του Πάρι η Ελένη, η ωραία του,
μετά την άνομη φυγή να ξαποστάσει, θέλει λίγο.
Εκείνος πλεύρισε το πλοίο του
και κάθισαν ν' αναπαυτούν στο όμορφο Τσιρίγο.

Άφωνος έμεινε σαν γύρισε κι αντίκρυσε,
βαμμένα ολόχρυσα τ' απότομα γκρεμνά του,
που τα στολίζουν λουλουδάκια κατακίτρινα,
και ζάλισαν το νου και την καρδιά του.

Και ζήλεψε η Ωραία γιατί θαύμασε,
περσότερο τα άνθη από την ντίβα.
Με συμπαθάς κυρά και καλλονή,
μα λάμπει πιο πολύ η Σεμπρεβίβα.

Τα μακριά, λυτά μαλλιά της στόλισε
αφού στους σύμμαχους θεούς αφιέρωσε θυσία,
με αχυρώδη, Σεμπρεβίβας φύλλα και με τ' άνθη της,
που την περάσαν έτσι στην αθανασία.

 

2ο Του Γιώργη Δρυμωνιάτη (Από το διήμερο αφιέρωμα της Ιονίου Βιβλιοθήκης της Ένωσης Επτανησίων Ελλάδας στη σεμπρεβίβα, το αμάραντο άνθος των Κυθήρων, το αιώνιο σύμβολο του Έρωτα).

Η Σεμπρεβίβα κι η Ωραία Ελένη

Ήτανε Άνοιξη που φύσηξε του έρωτα τ’ αγέρι, το αθάνατο, φούσκωσε το λευκό πανί και τις ψυχές ξεσήκωσε και το μικρό σκαρί , που απ’ την Κρανάη το έσκασε, γεμάτο δόξα ερωτική, στα Ζάθεα τα Κύθηρα τους κάβους είχε δέσει.

Ήταν μακρύ και δύσκολο πολύ ως την Τροία το ταξίδι κι είχαν ανάγκη προστασίας θεϊκής οι απ’ τον έρωτα ωραία τυφλωμένοι.

Μα σαν η ωραία Ελένη είδε τη Θεά εκεί να κατοικεί στο τετραπέλαγο νησί και να αστράφτει ως το φως όλης της οικουμένης, «ω κάλλος συ των Ουρανών, ω των αστέρων κορυφή, ω Αφροδίτη, είπε, πόσο ζηλεύω, η θνητή, την θεία ομορφιά σου!» Το κάλλος ζήλεψε το κάλλος. Μα η Θεά, «δείξε της είπε, ω Πάρι, το λουλούδι ετούτο που χρυσαφένιο εδώ λαμποκοπά κι, ως κάποτε το πότισα με τα θολά μου δάκρυα σαν έχασα τον Άδωνι, τον μέγα έρωτά μου, αθάνατο εγίνηκε, ως ο έρωτας και κείνο».

Έκοψε τότε ο Πάρις σεμπρεβίβα απ’ τον βράχο.
«Ίδια κι εσύ ωραία μου Ελένη, είπε.

Για δες! Το χρυσαφί του όλο στα μαλλιά σου κι ο λυγερός του μίσχος σώμα σου και το βελούδο των πετάλων του το δέρμα σου, χαρά μου.
Η ομορφιά σου, κοίτα το, ίδια μ’ εκείνου είναι.

Ελένη μου, αθάνατη , όπως εκείνο, μείνε!» Πήρε την σεμπρεβίβα η Ελένη και στα μαλλιά της την απόθεσε ευθύς κι όπως τις κοίταζε τις δυο η Αφροδίτη, η καημένη, ζήλεψ’ εκείνη τότε κι όλο ζήλεια είπε.

«Είναι στιγμές που τους ανθρώπους
τους ζηλεύουν οι Αθάνατοι.
Ω θηλυκά της εμορφιάς,
ανώτατες του έρωτα Θεές,
εσείς θνητές μου είστε!»

Χρόνια πολλά παν' από τότε που η Ελένη εχάθηκε στης Τροίας την οιμωγή
κι η Αφροδίτη μες στην μέγγενη του χρόνου άδοξα χάθηκε κι αυτή.

Μα η σεμπρεβίβα στο Τσιρίγο πάντα μένει, αιώνια ριζωμένη στην ηφαίστειά του γη, για να θυμίζει στους θνητούς την στους αιώνες των αιώνων ανεξίτηλη ομορφιά της υπερτάτης ηδονής, που πάντα ζει, η τρισευλογημένη, μες στ’ έρωτα την πανωραία μορφή.Η σεμπρεβίβα πάντα ζει και το φωνάζει στου βράχου πάνω την αιώνια σιωπή:
«Ω, ναι! ο θείος έρωτας ποτέ δεν θα πεθάνει, ακόμα κι αν πεθάνουν οι Θεοί».

 

Συγγραφέας:Μίμης Κούρτης και Γιώργης Δρυμωνιάτης
Εκδότης:
Νυχτερινό ρεσάλτο

Μια δημιουργική περιπλάνηση στα σκοτεινά μονοπάτια της νοσταλγίας, της μοναξιάς και της μελαγχολίας. Ένα ταξίδι με άρωμα γλυκιάς αυταπάτης στο περιθώριο του νυχτερινού μανδύα που στοιχειώνει το παρελθόν και τα δεσμά της οδύνης, γυρισμός και δοκιμασία, γεμάτο μακρές σιωπές, βασικές αλήθειες, άγριες προσμονές, σαγηνευτικούς στοχασμούς και ψίθυρους που αφυπνίζουν τις αισθήσεις. Μια συνειδησιακή απόδραση από τετριμμένες ασήμαντες υποθέσεις, μια αναμέτρηση με τον ίδιο τον φόβο, τη μοναχικότητα και την άγρια προσμονή της προσωπικής ολοκλήρωσης.

Η Έφη Μαχιμάρη με τη νέα ποιητική της συλλογή, σπάει τη σιωπή της καθήλωσης και του μαρασμού και διαχειρίζεται το αναπάντεχο με τρόπο μοναδικό και εξαιρετικό. Διψασμένη να ξορκίσει τη μοναξιά και τις μακρές σιωπηρές στιγμές ακροβατεί στης μελαγχολίας τις ευαίσθητες χορδές, συμμαζεύει υπολείμματα ονείρων, περιφρουρεί μικρά μυστικά της ψυχής και βρίσκει το κατάλληλο χρώμα για να βάψει τα όνειρά μας στο αιώνιο κυνήγι της ψυχής, στο μακρινό ταξίδεμα του έρωτα. Περιπλανιέται στον κόσμο της συνεχόμενης νύχτας μετρώντας καρφιτσωμένες στιγμές που ξεγλίστρησαν από τις ίδιες τις ζωές μας. Κι εμείς, κοινοί δραπέτες και λαθρεπιβάτες της νύχτας ακολουθούμε τα χνάρια της σκέψης της, ζώντας την πεμπτουσία του ταξιδιού της, αφήνοντας τον χρόνο με τις αποσκευές του να αναμετρηθεί με τη μαγεία της ίδιας της ζωής.

 

 

 

 


Νίκος Παργινός

Συγγραφέας

Συγγραφέας:Έφη Μαχιμάρη
Εκδότης:ανεμος
Ιχνηλάτες στα μονοπάτια μιας αυγής

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα...

H Ελένη Θ. Π. Λουκά γεννήθηκε στη Στρογγυλή Κερκύρας, όπου τελείωσε το Δημοτικό Σχολείο και στην πόλη το Λύκειο Θηλέων το έτος 1978. Στο Γυμνάσιο και Λύκειο είχε διακριθεί με τον Κερκυραϊκό Γυμναστικό Σύλλογο σε πολλούς αγώνες στίβου πανελληνίως, στη σφαίρα και στο πένταθλο, καταλαμβάνοντας πολλές φορές τις πρώτες θέσεις.

Εν συνεχεία μετέβη στη Γερμανία όπου σπούδασε Βιολογία και εργάστηκε συγχρόνως επί τρία χρόνια στο πανεπιστήμιο του Saarland ως βοηθός καθηγητή στο τμήμα της Μυκητολογίας και Μικροβιολογίας δίπλα στον καθηγητή Wartenberg όπου επιμελήθηκε τους τομείς έρευνας και διδασκαλίας του κλάδου. Μετά το τέλος των σπουδών εργάστηκε στον Δήμο Saarbrücken στο τμήμα Βοτανολογίας, όπου ασχολήθηκε με τη στατιστική καταγραφή όλων των ειδών φυτών άγριας βλάστησης της πόλης και επιπλέον με τη συγγραφή βιβλίου Kompendium διαφόρων ειδών θάμνων και δένδρων για τη μετεκπαίδευση κηπουρών.

Το 1990 επέστρεψε στην Ελλάδα όπου έκανε πρακτική επί έναν χρόνο στο βιοχημικό εργαστήριο του Aγίου Σάββα. Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα από το 1991 σε φροντιστήριο ξένων γλωσσών διδάσκοντας Γερμανικά με μεγάλη επιτυχία μέχρι σήμερα.

Από το 2012 μέχρι σήμερα, ως μέλος της ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ, εργάστηκε και είχε την πρωτοβουλία της υλοποίησης μιας έρευνας για την ανάδειξη τριών υπεραιωνόβιων ελαιόδεντρων στη Στρογγυλή Κερκύρας. Αυτή η πρωτοποριακή και μοναδική στον κόσμο σε έκταση επιστημoνική μελέτη, πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο Βοτανολογίας και Ζωολογίας του δάσους της Δρέσδης Γερμανίας, με επικεφαλής τον καθηγητή Andreas Roloff και με την επιτυχημένη συνεργασία με την ΕΝΩΣΗ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ και στήριξη της προέδρου κ. Ελένης Κονοφάου.

Τα αποτελέσματα της έρευνας κατατάσσουν αυτά στα δέκα αρχαιότερα δέντρα του κόσμου. Ο μύθος που συμπεριλαμβάνεται στο βιβλίο αφορά στα τρία αυτά ελαιόδεντρα.

Η πρώτη ποιητική της συλλογή με τίτλο «Η μικρή ζωή μας είναι μία στου απείρου την ευθεία η τελεία» εκδόθηκε το 2015 από τις Εκδόσεις Οσελότος.

Συγγραφέας:Ελένη Θ. Π. Λουκά
Εκδότης:οσελότος
Γι' αυτούς που χάσανε νωρίς

ΕΝΑ ΛΥΡΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ, ΤΟΥ ΥΠΕΡΟΧΟΥ ΠΟΙΗΤΟΥ ΜΑΣ, ΜΙΜΗ ΚΟΥΡΤΗ!

Ένα τριαντάφυλλο φυλαγμένο τόσα χρόνια, μια ανάμνηση όλα του τα φύλλα, τόση αγάπη, σε μιάν απώλεια τόσο μεγάλη!

Ένα ποίημα η ζωή κι ο πόνος να γράφει με τόσον λυρισμό το μεγαλείο μιάς ψυχής!

Μίμης Κούρτης, η ψυχή που θρηνεί εμπρός στο ανυπέρβλητο του θανάτου!

Πόσοι χάσανε νωρίς! Πόσοι πόνεσαν πολύ!

Η έλλειψη γράφει στίχο κι ο στίχος κάνει θάματα. Κρατά το τριαντάφυλλο ζωντανό.
Αν όλες οι ψυχές πονούσαν τον πόνο των άλλων, όπως πονά ο Ποιητής, ο κόσμος μας, ήδη, θα είχε αλλάξει!

Μίμη Κούρτη, υποκλινόμαστε στο τάλαντο και στην ψυχή σου!
Καλοτάξιδο, στις καρδιές όλων!

 

 

 

Συγγραφέας:Μίμης Κούρτης
Εκδότης:Αρισταρέτη
Λίγα μέτρα πιο πέρα

Η ηρωίδα, φυσιογνωμία ιδιαίτερη με ανικανοποίητη και μελαγχολική διάθεση ακροβατεί αντιθετικά σε μια κυκλικά επαναλαμβανόμενη χαρμολύπη η οποία ξεκινά από την εφηβεία της μέχρι και σήμερα που είναι ώριμη γυναίκα.

Κάθε της βίωμα μεταφέρεται σ’ ένα πλαίσιο εικόνων, περιγραφών, συναισθημάτων και ατόφιων αναλύσεων, πάντοτε σε μια αντιθετική πραγματικότητα με μια δόση υπερβολής που τη χαρακτηρίζει.

Η αναίρεση των επιλογών, των δράσεων και των αντιδράσεvν αντιδιαστέλλεται με τη δέσμευση. Την πίστη ότι δύναται να υπερβεί εαυτόν. Δύναμη και αδυναμία συμπλέουν με στόχο την αλήθεια της ψυχής* τη στιγμή της κάθαρσης. . Ένα βήμα λίγα μέτρα πιο πέρα.”

Το βιβλίο της Μαρίας Βλάχου “Ένα βήμα λίγα μέτρα πιο πέρα” περιλαμβάνει 39 ποιήματα σε ελεύθερο και καθαρό στίχο.

Λίγα λόγια για την Μαρία Βλάχου

Η Μαρία Βλάχου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1977.

Σπούδασε Επιστήμες της Αγωγής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Διοίκηση της Εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Οι πνευματικές της αναζητήσεις και η αγάπη για τη γραφή την οδήγησαν στην πρώτη ποιητική συλλογή με τίτλο «Λίγα μέτρα πιο πέρα».

Σήμερα ζει στην Κεφαλονιά, απ’ άπου κατάγεται, και εργάζεται ως εκπαιδευτικός στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.

Συγγραφέας:Μαρία Βλάχου
Εκδότης:Θεοδωρίδης
Διόρασις

Ήσυχα βήματα το ξημέρωμα στις πύλες της γης. Πασχίζαμε να βρούμε δρόμο για τις ψυχές, φορτωμένοι με προσταγές και υποσχέσεις, Αισθανόμασταν τη μυρωδιά του Ήλιου, μα τα μάτια μας αδυνατούσαν. Λαχταρούσαμε να δούμε την ανατολή. Το χρώμα της,το αρωμά της. Η ψυχή μας,μας είχε πληροφορήσει για αυτό το συναίσθημα. Ξάφνου.... υπήρχε παντού φως! Αναπνεύσαμε λαίμαργα τις γαλανές του ακτίνες και το βάρος απ'τα χέρια έφυγε κι έγινε ενθουσιασμός. Κάποιος από εμάς,τραγούδησε μια μελωδία. Ακούστηκε μια μόνο λέξη. Σα χλιαρό,πρωινό,ανοιξιάτικο αεράκι ακούστηκε.............. Έμπνευση!!!

Συγγραφέας:Κωνσταντίνος Γεώργατος
Εκδότης:ΟΣΤΡΙΑ
ΜΑΛΜΑ ΚΑΙ IGNIS FATUUS

ΜΗΝΥΜΑ

Πέρασε πάλι
από κει
που του ΄χες γράψει:
"vincit qui se vincit".

Στάθηκε ώρα και κοιτούσε μ΄απορία
το μικρό σου εκείνο μήνυμα
μα τελικά
να καταλάβει δεν κατόρθωσε
αν να διαβάζει τέτοια λόγια
δεν του άξιζε,
ή αν δεν άξιζες εσύ
να τα ΄χεις γράψει.

 

ΑΚΑΠΝΙΣΤΟΣ

Είναι,
φαίνεται,
η μοίρα του καλού πολεμιστή
να μοιάζει πάντοτε
ακάπνιστος·
λες και διψάν οι άλλοι για πληγές,
για να του πουν
πως
ήταν άξιος στη μάχη.

Συγγραφέας:ΚΡΙΜΠΑΣ Γ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
Εκδότης:ΦΑΡΑΙ
Μεταφράσεις

Στον τόμο αυτό συγκεντρώνεται το δημοσιευμένο μεταφραστικό ποιητικό έργο του Ζήσιμου Λορεντζάτου. Πρόκειται για μεταφράσεις των: Ezra Pound, W.Blake, Friedrich Ho"lderlin, W.B. Yeats Eugenio Montale, Wislawa Szymborska, W.H. Auden.

Το βιβλίο περιλαμβάνει, πέρα από τα ποιήματα, εισαγωγικά σημειώματα του Ζήσιμου Λορεντζάτου, και παράρτημα στο οποίο παρουσιάζονται τα δοκίμια του Edgar Allan Poe "Η Φιλοσοφία της συνθέσεως", "Η ποιητική αρχή" και "Εύρηκα" καθώς και η πεζή μετάφραση του ποιήματος του Gerard Manley Hopkins, "Felix Randal", η οποία αποτελεί απόσπασμα από τη μελέτη του Ζ. Λορεντζάτου "Φόρος τιμή στον E.A.Blair" (George Orwell).

Συγγραφέας:Ζήσιμος Λορεντζάτος
Εκδότης:Ίκαρος