Την Τετάρτη 9 Αυγούστου 2017 το βράδυ από τις 20:00 έως τις 02:00 (και μόνο για αυτό το βράδυ), ο Μπάμπης Πυλαρινός θα εκθέσει την τελευταία του ζωγραφική δουλειά «Μυστικά Τοπία» σε έναν πολύ ιδιαίτερο ιστορικό υπαίθριο χώρο της Ζακύνθου, στη βαρδιόλα του Πλάνου, με την υποστήριξη της Εφορείας Αρχαιοτήτων.

Η Εφορεία, μετά από πρόταση του καλλιτέχνη, επιχειρεί για πρώτη φορά να οργανωθεί μια εικαστική εκδήλωση στο χώρο αυτό και στοχεύει, παράλληλα με την έκθεση, το κοινό να γνωρίσει μία από τις βαρδιόλες του νησιού, δηλαδή τα μικρά λιθόδμητα παρατηρητήρια στη ΒΑ πλευρά του νησιού που είχαν ως σκοπό την κατόπτευση του πελάγους και τη ειδοποίηση των κατοίκων και των αρχών για την ύπαρξη κάποιου ύποπτου πλοίου επί Ενετοκρατίας.

Δεξιά από την είσοδο της βαρδιόλας βρίσκεται ανάγλυφος ο Λέοντας του Αγίου Μάρκου, το βενετσιάνικο σύμβολο, και από την άλλη μεριά το οικόσημο της οικογένειας του προβλεπτή Ζακύνθου Claudio Gherardini (1768-1770) κατά τη διάρκεια της θητείας του οποίου κατασκευάστηκαν οι βαρδιόλες (Δ. Ζήβας, Θησαυρίσματα, 33, 2003).
*Η βαρδιόλα του Πλάνου βρίσκεται πάνω από το λιμανάκι του Πλάνου. Φθάνουμε εκεί στρίβοντας προς τη θάλασσα μετά το σούπερ μάρκετ Γαϊτάνος (ερχόμενοι από την πόλη) ή στο ξενοδοχείο Azure.

Ο Μπάμπης Πυλαρινός γεννήθηκε στη Ζάκυνθο το 1966. Ζωγραφίζει, αγιογραφεί φορητές εικόνες και τοιχογραφικά σύνολα σε εκκλησίες, εικονογραφεί παιδικά βιβλία και διδάσκει βυζαντινή ζωγραφική. Εκθέτει τα έργα του περιοδικά, στην Αθήνα στο εργαστήριό του, στο Παρίσι (Gallery Rivoly 59, Desmos και Melkart) και στη Ζάκυνθο σε υπαίθρια σημεία ιστορικού και φυσικού ενδιαφέροντος.