Μεταφράσεις

Στον τόμο αυτό συγκεντρώνεται το δημοσιευμένο μεταφραστικό ποιητικό έργο του Ζήσιμου Λορεντζάτου. Πρόκειται για μεταφράσεις των: Ezra Pound, W.Blake, Friedrich Ho"lderlin, W.B. Yeats Eugenio Montale, Wislawa Szymborska, W.H. Auden.

Το βιβλίο περιλαμβάνει, πέρα από τα ποιήματα, εισαγωγικά σημειώματα του Ζήσιμου Λορεντζάτου, και παράρτημα στο οποίο παρουσιάζονται τα δοκίμια του Edgar Allan Poe "Η Φιλοσοφία της συνθέσεως", "Η ποιητική αρχή" και "Εύρηκα" καθώς και η πεζή μετάφραση του ποιήματος του Gerard Manley Hopkins, "Felix Randal", η οποία αποτελεί απόσπασμα από τη μελέτη του Ζ. Λορεντζάτου "Φόρος τιμή στον E.A.Blair" (George Orwell).

Συγγραφέας:Ζήσιμος Λορεντζάτος
Εκδότης:Ίκαρος
Έλλειψη χώρου

Η Νόνη Σταματέλου γεννήθηκε στις Τσουκαλάδες Λευκάδας.

Απόφοιτη της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ζει στα Γιάννενα. Καθηγήτρια στο 7ο Λύκειο Ιωαννίνων (παλιό Κλασικό). Κείμενά της έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες και περιοδικά.

Τιμήθηκε με το 1ο βραβείο για τα ποιήματά της "Μάνα" και "Παιχνίδι αιχμηρό" στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό ποίησης Βόλου (2008).

Το ποίημα "Πικέ φουστανάκι" απ' την υπό έκδοσιν συλλογή, απέσπασε τιμητική διάκριση στους ΚΕ' Δελφικούς αγώνες ποίησης,13 Ιουνίου 2010.Την ίδια χρονιά, το ποίημα "Οι σφραγίδες", επίσης απ' την υπό έκδοσιν συλλογή απέσπασε έπαινο απ' το Λογοτεχνικό περιοδικό "Δευκαλλίων" σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό κέντρο του Δήμου Αθηναίων.

Λυρική ποιήτρια με δυναμική εικονοπλασία και σύγχρονο λόγο. Η θάλασσα και τα παιδικά της βιώματα καθορίζουν σταθερά την ποίησή της. Είναι μέλος της Εταιρίας Λογοτεχνών και Συγγραφέων Ηπείρου.

Τον Δεκέμβριο του 2008 κυκλοφόρησε απ' τις εκδόσεις Gutenberg η πρώτη ποιητική της συλλογή με τίτλο "Παιχνίδι αιχμηρό". Η νέα της ποιητική συλλογή με τίτλο "Σε πύρινη τροχιά" κυκλοφόρησε τον Ιούλιο 2012 από τις εκδόσεις Gutenberg (σειρά "Λάλον ύδωρ").

Στην ποίηση της Νόνης Σταματέλου βασίστηκε Έκθεση ζωγραφικής της Σοφίας Βλάχου - Πρωτόπαππα με θέμα «Λόγος και χρώμα σε φως θαλασσινό», που πραγματοποιήθηκε με πολλή επιτυχία στο Λαογραφικό Μουσείο «Κ.Φρότζου» στα Ιωάννινα τον Απρίλιο του 2013 και στη Λευκάδα στην αίθουσα Τέχνης «θ.Στάμος», τον Ιούλιο 2013.

Το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών διοργάνωσε βραδιά αφιερωμένη στην ποίησή της, στις 15 Μαίου 2013,στον πολιτιστικό πολυχώρο «Παλαιά Σφαγεία».

Η προσευχή μου υγρή κι επίπονη
που ο Θεός δεν αλλάζει τα σύνορα
να χωρέσω τον κόσμο μου.
Ένα πλοίο πέρα απ' τον ορίζοντα είμαι.
Τ' αστέρια που καίγονται
πυρπολούν τα κατάρτια μου....
Μου στήνουν παγίδες οι άνεμοι...

 

 

Συγγραφέας:Νόνη Σταματέλου
Εκδότης:ΜΕΛΑΝΙ
ΠΟΙΗΤΙΚΗ ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΩΝ

Με την ανθολογία αυτή επιχειρείται η παρουσίαση των αντιπροσωπευτικότερων ποιητικών μεταφράσεων των Επτανήσιων Μεταφραστών, σε ένα τόμο για πρώτη φορά, με την καινοτομία της παράθεσης, σε αντικριστές σελίδες, του ξενόγλωσσου κειμένου.

Στις σελίδες του βιβλίου παρουσιάζονται μεταφρασμένα ποιήματα που αγαπήθηκαν και άντεξαν στο χρόνο. Η ανθολογία αυτή έγινε αρχικά για να εξυπηρετήσει τις σπουδές των φοιτητών του τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου και εμπλουτίστηκε αργότερα με δυσεύρετα κείμενα. Η έκδοση πραγματοποιήθηκε για να τιμηθούν τα 200 χρόνια από τη γέννηση του Διονυσίου Σολωμού, οι μεταφράσεις του οποίου και προτάσσονται.

Συγγραφέας:Εισαγωγή - Ανθολόγηση: Πάνος Καραγιώργος
Εκδότης:Κέρκυρα 1998
ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ - ΕΠΙΛΟΓΗ ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ

Η έκδοση ενός μικρού τόμου με μια επιλογή από το λογοτεχνικό έργο του εθνικού ποιητή, με σκοπό να διανεμηθεί στους μαθητές της Κέρκυρας, τιμά τα 200 χρόνια από τη γέννηση του Διονυσίου Σολωμού. Στόχος της έκδοσης είναι το έργο του ποιητή, έστω και επιλεγμένο, να γίνει γνωστό στο ευρύτερο κερκυραϊκό κοινό και ειδικά στη νεολαία της Κέρκυρας.

Συγγραφέας:Επιμέλεια: Κ. Γ. Χρονόπουλος
Εκδότης:Κέρκυρα 2000
ΟΙ ΜΗΝΕΣ
Συγγραφέας:ΒΛΑΧΙΩΤΗ ΑΘΗΝΑ
Εκδότης:ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ
Ιόνιοι Ζέφυροι
Συγγραφέας:Γιάννης Γ.Κασιμάτης
Εκδότης:Σμυρνιωτάκης
Η μικρή ζωή μας είναι μία... ...στου απείρου την ευθεία η τελεία

Η Ελένη Θ. Π. Λουκά γεννήθηκε στην Στρογγυλή Κέρκυρας όπου τελείωσε το Δημοτικό Σχολείο και στην πόλη το Λύκειο Θηλέων το έτος 1978. Στο Γυμνάσιο και Λύκειο είχε διακριθεί με τον Κερκυραϊκό γυμναστικό σύλλογο σε πολλούς αγώνες στίβου πανελληνίως στην σφαίρα και στο πένταθλο καταλαμβάνοντας πολλές φορές τις πρώτες θέσεις. Εν συνεχεία μετέβη στην Γερμανία όπου σπούδασε Βιολογία και εργάστηκε συγχρόνως για 3 χρόνια στο πανεπιστήμιο του Saarland σαν βοηθός Καθηγητή στο τμήμα της Μυκητολογίας και Μικροβιολογίας παρά τον καθηγητή Prof. Wartenberg όπου επιμελήθηκε τους τομείς έρευνας και διδασκαλίας του Κλάδου.

Μετά το τέλος των σπουδών εργάστηκε στον Δήμο Saarbrucken στο τμήμα Βοτανολογίας όπου ασχολήθηκε με την στατιστική καταγραφή όλων των ειδών φυτών άγριας βλάστησης της πόλης και επιπλέον με την συγγραφή βιβλίου Kompendium διαφόρων ειδών θάμνων και δένδρων για την μετεκπαίδευση κηπουρών. Το 1990 επέστρεψε στην Ελλάδα όπου έκανε πρακτική για ένα χρόνο στο βιοχημικό εργαστήριο του Άγιου Σάββα. Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα από το 1991 σε φροντιστήριο ξένων γλωσσών διδάσκοντας Γερμανικά με μεγάλη επιτυχία μέχρι σήμερα. Η ενασχόλησή της με την ποίηση άρχισε τα τελευταία 5 χρόνια.

Ελλάδα

Αιώνες τώρα ζεις

στα πέρατα της Γης

σημαία μου η Ελλάδα

μου φέρνει τη λιακάδα.

Χώρα του ήλιου μες στη Μεσόγειο

οι ομορφιές σου φτάνουν στ΄απόγειο

απ΄όλο τον κόσμο κοινοί αστοί

το καλοκαίρι νιώθουν θεοί.

Πολλά τα αρχαία και τα σπουδαία

σε κάθε τόπο δείχνουν ωραία

οι άνθρωποί σου αυθόρμητοι,

περήφανοι κι ατρόμητοι. [...]

Συγγραφέας:Ελένη Θ.Π.Λουκά
Εκδότης:ΟΣΕΛΟΤΟΣ
Εγκάρσια πτήση

Στη νέα ποιητική συλλογή του ζωγράφου, περφόρμερ, και θεωρητικού της τέχνης Κώστα Ευαγγελάτου περιλαμβάνονται ποιήματα τα οποία έγραψε ή ολοκλήρωσε μετά το 2006 όταν κυκλοφόρησε η συλλογή του "Η ελεγεία των Εκβατάνων", Απόπειρα 2006.

Κύριος άξονας του αισθητικού, ποιητικού του λόγου παραμένει η ιδεολογική, ερωτική, κοινωνική και προσωπική διερεύνηση του ψυχικού κόσμου και υπαρκτών εμπειρικών καταστάσεων με ποικίλες ερμηνευτικές προετάσεις. Ο Ηλίας Τουμασάτος, υπ. δρ Ιονίου Παν/μίου, αναφέρει στον επίλογο του κειμένου του με τίτλο "Ο κόσμος στο ποιητικό σύμπαν του Κώστα Ευαγγελάτου": ...

Στο αυτοαναφορικό ποίημα "Εγκάρσια πτήση" ο Ευαγγελάτος δεν κάνει απλά μια αναδρομή στα σύνεργα της εικαστικής και ποιητικής του τέχνης. Αποκαλύπτει, εν είδει προγραμματικής διακήρυξης, τον στρατηγικό του στόχο για το μέλλον. Με πλήρη συναίσθηση του κινδύνου, αλλά και της συναρπαστικής περιπέτειας που τώρα ξεκινά, ο ποιητής εφορμά με καινούρια δύναμη (παρμένη από τη δεξαμενή της ψυχής του και από τα ανεπτυγμένα πλέον αντιδραστήρια του εργαστηρίου του).

Όπως κάθε φορά γνωρίζει ότι κινδυνεύει να χάσει τα πάντα -η ποίηση και η τέχνη έχουν εκτός από ωδίνες, και οδύνες, απώλεια και πόνο. Έχουν όμως και τη γέννα του καινούριου, τη συναρπαστική πορεία μιας διεξόδου προς το φως, έστω κι αν κανείς πρέπει να περάσει από κομμένες γέφυρες και σκοτεινές σήραγγες. Ο καλλιτέχνης-ποιητής ξεκινά. Πάλι. Και μας καλεί μαζί του. Όχι απλά να δούμε. Αλλά να ακολουθήσουμε.

Νύχτα φυτεύεις όνειρα.

Πρωϊ βλασταίνουν δόρατα.

Κόκκινος αναδύεσαι στο μέλλον.

Παλιοί νεκροί σου γνέφουν και σ΄αγκαλιάζουν στοργικά.

Δεν θέλεις να ξυπνήσεις.

Όραση αχτίνα της αλήθειας

υφαίνει βάτα σε φλεγόμενα νερά

ανάβει πίδακες σε υψίπεδα χιονιού

σκάβει στις τέφρες της ψυχής σου

φωτίζει τους λεμώνες της αγάπης.

Όλα πενθούν

στον κήπο της Αγάπης

Φέτος δεν ήρθαν τα πουλιά.

Συγγραφέας:Κώστας Ευαγγελάτος
Εκδότης:ΑΠΟΠΕΙΡΑ