Μουσικές Καταγραφές

Συγγραφέας: ΛΑΜΠΡΟΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΦΑΝΗΣ - ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΦΕΥΓΑΛΑΣ, Εκδότης: Panas Music, Έτος πρώτης έκδοσης:

Μουσικές Καταγραφές

Με την παρούσα έκδοση, αποτυπώνεται σε μουσική σημειογραφία ένα μέρος των οργανικών σκοπών των νησιών του Αιγαίου, του Ιονίου, της Κρήτης και της Κύπρου. Στη γενικότερη δημιουργική διάθεση να μελετηθεί ο λαϊκός πολιτισμός, η δική μας συμβολή εντοπίζεται στη μελέτη και ανάδειξη του μουσικού ύφους των παλιότερων γενεών. Σε αυτό το ύφος αντανακλάται το συλλογικό αισθητικό κριτήριο των τοπικών κοινωνιών σε συγκεκριμένη φάση της ιστορικής εξέλιξης (οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής). Το υλικό μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο ανάλυσης διάφορων παραμέτρων (μουσικοί τρόποι, μορφή, μελωδική κίνηση, διάνθιση, κλπ.), και ταυτόχρονα μπορεί να αποτελέσει ύλη στη διδασκαλία των μουσικών οργάνων, συγκερασμένων και μη.
από το οπισθόφυλλο

[…] Το ανά χείρας ανθολόγιο προέρχεται από δύο νέους αυτής της κατηγορίας. Άκουσαν και κατέγραψαν σε νότες του πενταγράμμου, με απίστευτη ακρίβεια και υπομονή, 184 σκοπούς για σόλο όργανα απ’ τα νησιά μας και προχώρησαν στην έκδοσή τους, σ’ έναν τόμο που θα αποτελέσει σπουδαίο βοήθημα για τους τωρινούς και μελλοντικούς οργανοπαίχτες μας - κι όχι μόνο.

από τον πρόλογο του Μάρκου Δραγούμη

Η σημειογραφία που χρησιμοποιείται έχει στόχο να διευκολύνει τον αναγνώστη ή εκτελεστή ο οποίος δεν είναι γνώστης του μουσικού συστήματος της ανατολικής Μεσογείου. Αυτός είναι και ο λόγος που χρησιμοποιείται η σημειογραφία της ευρωπαϊκής μουσικής με ορισμένες προσαρμογές που διευκολύνουν την καταγραφή της τροπικής μουσικής της ανατολής. […]

από το επεξηγηματικό σημείωμα

Located in: Μελέτες