ΚΕΡΚΥΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΑΥΣΙΚΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Μια δίγλωσση (Αγγλικά-Ελληνικά) έκδοση που φωτίζει και τεκμηριώνει την ιστορική διαδρομή της Κέρκυρας διαμέσου των αιώνων, επισημαίνει τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μνημεία της, κάνει προσιτές τις συλλογές της, ανιχνεύει την ίδια την πόλη και τον ιστορικό της χαρακτήρα και αναδεικνύει με το φωτογραφικό υλικό της τις πιό όμορφες γωνιές της.

Συγγραφέας:Καλλιόπη Πρέκα - Αλεξανδρή
Εκδότης:Αθήνα 1994
Η ΚΕΡΚΥΡΑ ΣΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ

Η έκδοση, που υποστηρίχτηκε οικονομικά από τον Δήμο Κερκυραίων, κυκλοφόρησε μαζί με το 26ο τεύχος του περιοδικού "ΕΧΙΤ στην Κέρκυρα", ως ειδικό αφιέρωμα, συμβάλλοντας στη διατήρηση της συλλογικής μνήμης και στο διαφωτισμό των νεότερων γενιών αναφορικά με τον Γερμανικό βομβαρδισμό της πόλης της Κέρκυρας από του Γερμανούς Ναζί, την νύχτα της 13ης Σεπτεμβρίου 1944.

Συγγραφέας:Επιμέλεια: Παναγιώτης Περιστέρης
Εκδότης:Κέρκυρα 1999
ΚΕΡΚΥΡΑ - ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΤΟΠΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

Εκπαιδευτικό εγχειρίδιο που καλύπτει τους σημαντικότερους σταθμούς της Κερκυραϊκής Ιστορίας με τρόπο μεθοδικό και παιδαγωγικά ενδεδειγμένο. Βιβλίο σπονδυλωτό με κείμενα εύληπτα, γλαφυρά και τεκμηριωμένα, είναι το πιο ολοκληρωμένο και άρτιο επιστημονικό σύγγραμμα Κερκυραϊκής Ιστορίας, εντός και εκτός σχολείων. Στόχος του βιβλίου είναι η αποτελεσματική διδασκαλία της Ιστορίας της Κέρκυρας στα σχολεία.

Συγγραφέας:Επιμέλεια: Θεόδωρος Γ. Παπάς
Εκδότης:Αθήνα 2000
ΙΟΝΙΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ

Η έκδοση αναφέρεται στην Ιστορική και νομική αλήθεια για το ιδιοκτησιακό καθεστώς του Mon Repos, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 130 χρόνων από την Ένωση της Επτανήσου με την Ελλάδα

Συγγραφέας:Επιμέλεια: Γεώργιος Καλούδης
Εκδότης:ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΝΟΜΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
ΤΟ ΠΑΛΑΙΟ ΦΡΟΥΡΙΟ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

Ένα δίγλωσσο (Αγγλικά-Ελληνικά) οδοιπορικό στις οχυρώσεις και την ιστορία του Παλαιού Φρουρίου της Κέρκυρας, με την ευκαιρία της Συνόδου Κορυφής των Χωρών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Ιούνιο του 1994.

Συγγραφέας:Επιμέλεια: Μαρία Καμονάχου, Νέλλα Πανταζή, Αγγελική Ντίνου
Εκδότης:Κέρκυρα 1994
Χρόνια Πολέμου και Κατοχής - Μια Άγνωστη Ιστορία

Ο Κώστας Δαφνής γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1911. Ήταν ιστορικός, εκδότης και δημοσιογράφος. Από νωρίς ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία και τη φιλολογική και ιστορική έρευνα. Το 1927, μαθητής ακόμα, ίδρυσε τον Φιλολογικό όμιλο Νέων Κερκύρας, το 1929 δημοσίευσε το πρώτο του κείμενο στο περιοδικό του Γρηγορίου Ξενόπουλου «Νέα Εστία». Το 1932 εξέδωσε στην Αθήνα, μαζί με τον Κ.Θ.Δημαρά και τον Λώρο Φαντάζη, το περιοδικό «Δελτίο Κριτικής» και στην Κέρκυρα όπου εγκαταστάθηκε στη συνέχεια εξέδωσε τις εφημερίδες «Κερκυραϊκό Βήμα» (1934-1940), «Κερκυραϊκά Νέα» (1944-1981), «Τηλέγραφος» (1958-1980). Το 1945 εξέδωσε το λογοτεχνικό περιοδικό «Φιλολογικά Νέα». Το 1951 εξέδωσε τα «Κερκυραϊκά Χρονικά», ετήσιο τόμο ιστορίας, λαογραφίας και τέχνης. Το 1952 ήταν ο πρωτεργάτης της ίδρυσης της Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών, το 1972 ιδρυτικό στέλεχος του κέντρου ερεύνης και διεθνούς επικοινωνίας «Ιόνιος Ακαδημία». Στη διάρκεια της ιταλικής κατοχής της Κέρκυρας παρέμεινε κρατούμενος των Ιταλών σε διάφορα στρατόπεδα. Με δική του πρωτοβουλία η Ε.Κ.Σ. φρόντισε για την απαλλοτρίωση και την αναπαλαίωση του σπιτιού στην οδό Αρσενίου όπου έζησε κατά το μεγαλύτερο μέρος της παραμονής του στην Κέρκυρα ο Διονύσιος Σολωμός, το οποίο σήμερα στεγάζει το Μουσείο Σολωμού. Θεωρούσε ως έργο ζωής την ιστορική αποκατάσταση του εν πολλοίς παρεξηγημένου προσώπου του Ιωάννη Καποδίστρια, προχωρώντας στην δημοσίευση του «Αρχείου Καποδίστρια», το οποίο δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει εξαιτίας του θανάτου του. Πέθανε στις 9 Ιουλίου 1987.

Συγγραφέας:Κώστας Δαφνής
Εκδότης:Κέρκυρα 1944