Στις «Τέσσερις εποχές της Μέλισσας», το νέο μυθιστόρημα του Κυριάκου Αθανασιάδη, η ηρωίδα είναι μία, οι έρωτες δύο και οι τραγωδίες πολλές. Αυτές με τις οποίες έρχονταν αντιμέτωποι οι άνθρωποι στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, ορφάνια, φτώχεια, άγνοια, κακουχίες, ξενιτιά, ανίατες ασθένειες.

Στον Ταφιά, αρχαίο όνομα του Μεγανησίου, απέναντι από τη Λευκάδα, η ηρωίδα του τίτλου, Ελένη, Μελένη, Μελένια και τελικά Μέλισσα, «βάσανο να την κοιτάς γιατί η πολλή ομορφιά είναι πράγμα σπαρακτικό», αναζητεί την ευτυχία και πραγματοποιεί ένα ταξίδι αυτεπίγνωσης, μέσω του παιδικού της έρωτα και ενός άντρα που έρχεται από την Αμερική φορτωμένος με τα μοιραία μυστικά του.

Το βιβλίο είναι χτισμένο πάνω σε έναν αφηγηματικό εγκιβωτισμό: η κύρια ιστορία περιέχεται μέσα σε μια αφήγηση η οποία έπεται χρονικά ενενήντα χρόνια. Από το σήμερα ξεκινά και στο σήμερα τελειώνει ο συγγραφέας, θέλοντας πιθανότατα να αναδείξει το δυναμικό φορτίο των γεγονότων που ο χρόνος σεβάστηκε.

Τέσσερις εποχές της Μέλισσας, τέσσερις πράξεις της Τραγωδίας. Η πρώτη και η δεύτερη, οι πράξεις της κλιμάκωσης και της κορύφωσης του δράματος, η τρίτη αυτή που επιφέρει τη λύση. Η τέταρτη εποχή είναι το σήμερα και η ζωή που η ηρωίδα ξεκίνησε μέσα στις σελίδες του βιβλίου, εμπνέοντας τον συγγραφέα:«Η ζωή μεγάλωνε και μας χωρούσε όλους. Όλες τις εποχές μας».

«Οι τέσσερις εποχές της Μέλισσας» του Κυριάκου Αθανασιάδη, κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Ψυχογιός.


ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ


Ο Κυριάκος Αθανασιάδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1963. Είναι συγγραφέας, επιμελητής εκδόσεων, αναγνώστης σε εκδοτικούς οίκους και συνιδρυτής του πολιτιστικού-πολιτικού σάιτ και διαδικτυακού ραδιοφώνου Αμάγκι (www.amagi.gr). Πεζογραφικά βιβλία: Ιστορίες Υπερβολής (διηγήματα, «Ροές» 1987, β΄ έκδ. «Δήγμα» 2010), Δώδεκα (μυθιστόρημα, Καστανιώτης 1991), Μικροί Κόσμοι (μυθιστόρημα, Λιβάνης 1996), Το Σάβανο της Χιονά της (μυθιστόρημα, «Σύγχρονοι Ορίζοντες» 2002), Το Βασίλειο του Αποχαιρετισμού (νουβέλα, «Σύγχρονοι Ορίζοντες» 2002), Πανταχού Απών (μυθιστόρημα, «Τυπωθήτω» 2007), Κακορραφίες (διηγήματα, «Δήγμα» 2009), Ζα Ζα (μυθιστόρημα, «Free Thinking Zone» 2012), Ξυράφια /Razors (θεατρικό, δίγλωσση έκδοση, «Free Thinking Zone» 2013), Η Κόκκινη Μαρία (μυθιστόρημα, «Διόπτρα» 2014). Βιβλία για παιδιά: Ο χιονάνθρωπος που ήθελε να γίνει Αϊ-Βασίλης («Μίνωας» 2002), Η βίλα των πνευμάτων («Μίνωας» 2003), Μαγική εικόνα («Μίνωας» 2003), Σαντιγί για μάγισσες («Μίνωας» 2003), Ο άγριος Βασίλης («Βιβλιοπωλείον της Εστίας», 2003), Μάγος είσαι ; («Φαντασία» 2004), Οι περιπέτειες του Μεφίστο («Κέδρος» 2016). Επίσης, έχει εκδώσει 6 μυθιστορήματα φαντασίας για εφήβους, με ψευδώνυμο.


Πηγή: athina984.gr,timelink.gr