Παξινοί Μύθοι & Θρύλοι

Συγγραφέας: Ευτυχία Γερ.Μάστορα, Εκδότης: ΤΑΩΣ, Έτος πρώτης έκδοσης: Πάτρα 2017

Παξινοί Μύθοι & Θρύλοι

Εισαγωγικό Σημείωμα

Το μουσικό έργο του διακεκριμένου Ιταλού μουσικοσυνθέτη Edoardo Bruni «Επτά Μετατροπές για άρπα από  παξινούς μύθους και θρύλους» εκτελέστηκε τους Παξούς στις 9 Σεπτεμβρίου 2017.

Το κοντσέρτο πραγματοποιήθηκε, παρουσία του συνθέτη, στο Δημοτικό Σχολείο του Λογγού και ήταν η τελευταία εκδήλωση του Φεστιβάλ Παξών 2017, που διοργάνωσε ο Σύλλογος «Φίλοι των Παξών». Άρπα έπαιξε η Ιταλίδα αρπίστρια Francesca Tiralle. Την εκδήλωση και τους καλλιτέχνες παρουσίασε η ψυχή του Φεστιβάλ Φαίη Λύχνου.

Το κοντσέρτο παρακολούθησαν πολλοί φιλόμουσοι ξένοι παραθεριστές και μόνιμοι κάτοικοι των Παξών και αρκετοί Παξινοί. Παρόντες ήταν ο Δήμαρχος Παξών Σπύρος Βλαχόπουλος, ο πρώην Δήμαρχος Σπύρος Μπογδάνος, μέλη του Δημοτ. Συμβουλίου και του Συλλόγου «Φίλοι των Παξών»

Το πιο πάνω μουσικό έργο προτάθηκε από τον συνθέτη ως μουσικο-ποιητικό κοντσέρτο, όπως φαίνεται από το κείμενο που υπογράφει ο ίδιος (σελ.11).

Έλαβα αυτό το κείμενο τον Φεβρουάριο του 2017. Η ποιητική συλλογή «Παξινοί Μύθοι & Θρύλοι» απαντά στο ποιητικό τμήμα του κοντσέρτου. Κάθε ποίημα της συλλογής απαγγέλεται πριν από κάθε μουσικό κομμάτι, το οποίο ο συνθέτης ονομάζει «Μετατροπή» και εισάγει τον ακροατή στο θέμα της μουσικής που ακολουθεί. 

Αισθάνομαι επιτακτική ανάγκη να ευχαριστήσω και από τη θέση αυτή τον λαμπρό μουσικοσυνθέτη Edoardo Bruni, που τίμησε τίμησε το μικρό μας Νησί, γράφοντας με τόση αγάπη για τους Παξούς την έξοχη μουσική του σύνθεση, μια σύνθεση που την εμπνεύστηκε στο Νησί μας και πραγματοποίησε εκεί την πρώτη της εκτέλεση. 

Από καρδιάς, επίσης ευχαριστώ την δεξιοτέχνη αρπίστρια Francesca Tiralle για την αριστοτεχνική εκτέλεση του μουσικού έργου με την άρπα της, που οι πλούσιες και συναρπαστικές μελωδίες της πλημμύρισαν την ιστορική αίθουσα και μας μάγεψαν. 

Τους στίχους απήγγειλε με εκφραστικότητα η Σία Λύχνου, την οποία ευχαριστώ θερμά. Εγκάρδιες ευχαριστίες οφείλω και στη Φαίη Λύχνου, που μου έδωσε την ευκαιρία να εκφράσω για μιαν ακόμη φορά με τους στίχους μου την αγάπη μου για το ακριβό μας Νησί

Ευτυχία Γερ. Μάστορα
(Παπαγεράσιμου)
Σεπτέμβριος 2017

Βρίσκεται σε: Ποίηση