Ημερολόγιο sir John Young

Οι φωτοτυπίες των πρωτότυπων επιστολών στα Αγγλικά που εξασφάλισε για ιστορικούς και εκπαιδευτικούς λόγους η Ένωση Επτανησίων Ελλάδας μας μεταφέρουν ακριβώς σε αυτή τη δύσκολη περίοδο. Στις επιστολές οι οποίες είναι δια χειρός του sir John Young αποτυπώνονται οι προσπάθειες για ομαλή διοίκηση και πράγματι οι επιστολές για το θέμα της χολέρας προς τη Ζάκυνθο είναι πολλές. Υπάρχουν επίσης πολλές επιστολές πρς όλα τα νησιά του Ιονίου, προς τους στρατιωτικούς διοικητές, δημάρχους, κ.λπ. Επίσης υπάρχουν επιστολές προς το Ηνωμένο Βασίλειο ζητώντας βοήθεια και στήριξη για τα θέματα που ταλάνιζαν γενικά τα Επτάνησα εκείνη την περίοδο.

 

John Young Τζον Γιανγκ- Lord  High Commissioner of the Ionian Islands (1855–1859)

 

Ο Τζον Γιανγκ (John Young, 31 Αυγούστου 1807 - 6 Οκτωβρίου 1876) ήταν ο 8ος κατά σειρά Λόρδος Αρμοστής στα Ιόνια Νησιά (1855 – 1858) κατά την διάρκεια των πενήντα χρόνων Αγγλικής Κυριαρχίας των Επτανήσων (1814 – 1864).

 

Ο Γιουνγκ ανέλαβε την αρμοστεία το 1855, σε μια περίοδο άθλιας κατάστασης των Ιονίων Νήσων όπου η φτώχεια και η χολέρα μάστιζε τον τόπο. Ήδη, εξαιτίας του Κριμαϊκού Πολέμου (1853 – 1856), ο εφοδιασμός σιτηρών στα Ιόνια Νησιά ήταν ανεπαρκής ενώ το 1852 είχε προκληθεί τεράστια καταστροφή στο σταφιδόκαρπο. Έτσι το 1856,με το ξέσπασμα χολέρας στην Ζάκυνθο, το μικρόβιο φτάνει και στην Κέρκυρα με τα πρώτα κρούσματα να εμφανίζονται στην συνοικία Μαντούκι. Αμέσως επικρατεί τρόμος και πανικός, δεν δέχονται οι κάτοικοι την απομόνωση του προαστίου και η επιδημία μεταδίδεται και στην πόλη της Κέρκυρας ταλαιπωρώντας τον κόσμο επί τρεις χαώδεις μήνες.

 

Ο Γιουνγκ όμως, εκτός από την δεινή αυτή κατάσταση του λαού είχε να αντιμετωπίσει και τις αντιπαραθέσεις των δύο αντίθετων πολιτικών ρευμάτων που είχαν ήδη δημιουργηθεί. Όπως ήταν φυσικό, η Αγγλική επέμβαση στα πράγματα της Ιονίου Κοινοπολιτείας είχε δημιουργήσει δυο αντίπαλες παρατάξεις. Από την μία υπήρχαν οι αριστοκράτες Αγγλόφιλοι τους οποίους η αντιπολίτευση έδωσε το χαρακτηριστικό όνομα ‘οι Καταχθόνιοι’ και από την άλλη οι άνθρωποι που θεωρούσε τους Άγγλους καταπιεστές και ονομαζόταν κόμμα των Ριζοσπαστών με κύριο σκοπό την ένωση της Επτανήσου με την Ελλάδα.

 

Μέσα σε αυτό το κλίμα ο Γιουνγκ προσπάθησε να κυβερνήσει με μετριοπάθεια υποσχόμενος μελλοντικές μεταρρυθμίσεις. Μία από αυτές ήταν και η πρόταση του να παραχωρηθούν πέντε νησιά του Ιονίου στην Ελλάδα και να διατηρήσει η Αγγλία την Κέρκυρα και τους Παξούς ως αποικιακή κτήση, ισχυριζόμενος ότι οι ίδιοι οι κάτοικοι δεν επιθυμούσαν να χωριστούν από την Αγγλία. Όταν το έγγραφο αυτό έγινε γνωστό ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων. Η βουλή μάλιστα εξέδωσε πρακτικό διακηρύττοντας ότι η μόνη θέλησή τους ήταν να σταματήσει η Αγγλική προστασία και να ενωθεί η Επτάνησος με την Ελεύθερη Ελλάδα καθώς επίσης ο κάθε αντιπρόσωπος της βουλής είναι έτοιμος να το υπογράψει ‘όχι απλώς δια της μελάνης αλλά δι’ αυτού του αίματός του’.

 

Συνέπεια των γεγονότων αυτών ο Λόρδος Αρμοστής Γιουνγκ παραιτήθηκε το 1858.

 

Αξιώματα και βραβεύσεις

Κυβερνήτης της Νέας Νότιας Ουαλίας (1861–1867)

Member of the Privy Council of Ireland

Μέλος του Συμβουλίου Επικρατείας του Ηνωμένου Βασιλείου

Lord High Commissioner of the Ionian Islands (1855–1859)

Μέλος της 16ης βουλευτικής περιόδου του Ηνωμένου Βασιλείου (1852–neznámá hodnota, Cavan)

Member of the 15th Parliament of the United Kingdom (1847–1852, Cavan)[5]

Μέλος της 14ης βουλευτικής περιόδου του Ηνωμένου Βασιλείου (1841–1847, Cavan)[5]

Μέλος της 13ης βουλευτικής περιόδου του Ηνωμένου Βασιλείου (1837–1841, Cavan)[5]

Μέλος της 12ης βουλευτικής περιόδου του Ηνωμένου Βασιλείου (1835–1837, Cavan)[5]

Μέλος της 11ης βουλευτικής περιόδου του Ηνωμένου Βασιλείου (1832–1834, Cavan)[5]

Βραβεύσεις  

Μεγαλόσταυρος Ιππότης του Τάγματος του Λουτρού

Μεγαλόσταυρος του Ιππότη του Τάγματος των Αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου

 

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

1.Αγιούς Ι.Αντωνίου, ΣΕΛΙΔΕΣ ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ, ΕΨΙΛΟΝ, ΚΕΡΚΥΡΑ 2001 σελ.120 -121

 

2. Σπύρος Κατσαρός, ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ,ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ, ΚΕΡΚΥΡΑ 2003, σελ 328 -329

 

 

 

Συγγραφέας:sir John Young
Εκδότης:
Γι’ αυτούς που χάσανε νωρίς

Ήσουν τριαντάφυλλο, που ανθούσε το Γενάρη

και παπαρούνα, που ριζώνει στο γιαλό.

Ήσουν, σε νύχτες θλιβερές, λαμπρό φεγγάρι

και στις φουρτούνες κύμα ήσουν απαλό.

Συγγραφέας:Μίμης Κούρτης
Εκδότης:ΑΡΙΣΤΑΡΕΤΗ
ΕΠΤΑΝΗΣΑ 140 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΌ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑΔΙΟ
Συγγραφέας:Έλλη Δρούλια
Εκδότης:Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων.
Η Καρσάνικη βελονιά

Η Καρσανική βελονιά

Ιστορία, τεχνική, είδη κεντημάτων, υλικά

Το κέντημα της Καρυάς, η γνωστή Καρσάνικη βελονιά, αποτέλεσε και αποτελεί ως ένα σημείο σήμερα, βασική βιοτεχνική και καλλιτεχνική δραστηριότητα για τις γυναίκες του χωριού της Καρυάς. 

Συγγραφέας:Ναπολέων Περικλέους Δουβίτσας
Εκδότης:Πνευματικό Κέντρο Κοινότητας Καρυάς
Θεατρική  Διασκευή “ΦΩΤΕΙΝΟΣ”

Θεατρική  Διασκευή “ΦΩΤΕΙΝΟΣ”

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ ΒΑΛΑΩΡΙΤΗ

Η γέννηση του ΦΩΤΕΙΝΟΥ μπορεί να χρονολογηθεί με αρκετή ακρίβεια, από τρείς επιστολές του ποιητή προς τον γιό του Ιωάννη (Νάνο) Βαλαωρίτη, ο οποίος παραστέκονταν, μέσα στην Χώρα της Λευκάδος, και όχι στο νησάκι της Μαδουρής, στον ήδη άρρωστο πατέρα του Αριστοτέλη, τον οποίο ταλάνιζαν καρδιακά προβλήματα. Απ’ τις επιστολές αυτές συνάγεται το συμπέρασμα πως η συγγραφή του ΦΩΤΕΙΝΟΥ έγινε μέσα σε τέσσερεις μήνες , απ’ τον Φεβρουάριο μέχρι τον Ιούνιο του 1879, ελάχιστο χρονικό διάστημα πριν τον θάνατό του, στις 27 Ιουλίου του ιδίου έτους.

Συγγραφέας:ΘΟΔΩΡHΣ ΓΕΩΡΓΑΚΗΣ
Εκδότης:
Η 27χρονη ιστορία του Κεφαλονίτικου μπάσκετ 1983-2010

Kαταγραφή της ιστορίας 27 χρόνων μπάσκετ της Κεφαλονιάς

Το Μπάσκετ ξεκίνησε την μακρόχρονη πορεία του στο νησί της Κεφαλονιάς, μέσω αθλητικών σωματείων, το 1983 από ανθρώπους λάτρεις του ερασιτεχνικού αθλητισμού και με ιδιαίτερη ευαισθησία στα νέα παιδιά.

Η παρούσα ιστορική καταγραφή έγινε από τον Α.Σ.Κ., με σκοπό να διδαχθούν οι νεότεροι και να καλλιεργήσουν την αθλητική τους παιδεία.

Συγγραφέας:Γιώργος Χαλαβαζής
Εκδότης:Αθλητικός Σύλλογος “Κεφαλονιά” (Α.Σ.Κ.)
«Τα που θυμάμαι μολογώ» - Σεργιάνι στη Λευκάδα του χθες…
Συγγραφέας:Θεόδωρος Σοφοκλής Γεωργάκης
Εκδότης:ΛΕΥΚΑΔΑ
Η εποχή των ανθρώπων

Έτρεξα προς το μέρος της Εδέμ. Εκεί ανάμεσα στις φυλλωσιές, μέσα στο προπατορικό αμάρτημα, απόλαυσα την αμαρτία.

Από τότε έγινα δέντρο, για να χαράζει πάνω μου τα αρχικά του ο έρωτας.

Συγγραφέας:Παναγιώτης Τζαννετάτος
Εκδότης:Γαβριηλίδης