Ημερολόγιο Άγγλου Αρμοστή Ιονίων Νήσων sir John Young

Συγγραφέας: sir John Young, Εκδότης: , Έτος πρώτης έκδοσης:

Ημερολόγιο Άγγλου Αρμοστή Ιονίων Νήσων sir John Young

Οι φωτοτυπίες των πρωτότυπων επιστολών στα Αγγλικά που εξασφάλισε για ιστορικούς και εκπαιδευτικούς λόγους η Ένωση Επτανησίων Ελλάδας μας μεταφέρουν ακριβώς σε αυτή τη δύσκολη περίοδο. Στις επιστολές οι οποίες είναι δια χειρός του sir John Young αποτυπώνονται οι προσπάθειες για ομαλή διοίκηση και πράγματι οι επιστολές για το θέμα της χολέρας προς τη Ζάκυνθο είναι πολλές. Υπάρχουν επίσης πολλές επιστολές πρς όλα τα νησιά του Ιονίου, προς τους στρατιωτικούς διοικητές, δημάρχους, κ.λπ. Επίσης υπάρχουν επιστολές προς το Ηνωμένο Βασίλειο ζητώντας βοήθεια και στήριξη για τα θέματα που ταλάνιζαν γενικά τα Επτάνησα εκείνη την περίοδο.

 

John Young Τζον Γιανγκ- Lord  High Commissioner of the Ionian Islands (1855–1859)

 

Το 1855 διορίστηκε Αρμοστής ο Sir John Young και το 1856 προκήρυξε εκλογές για την ανάδειξη του ΙΑ΄ Κοινοβουλίου.

Τον Φεβρουάριο του 1857 άρχισε τις εργασίες του το ΙΑ΄ Κοινοβούλιο, με κύριο θέμα τις εκλογές της Κεφαλονιάς, όπου λόγω αποχής των Ριζοσπαστών είχαν εκλεγεί μόνο κυβερνητικοί βουλευτές, χωρίς να αντικατοπτίζεται έτσι η επιθυμία του λαού. Το συγκλονιστικό γεγονός που τάραξε το Κοινοβούλιο, ωστόσο, ήταν η αποκάλυψη ότι η «Προστασία» είχε ετοιμάσει σχέδιο μετατροπής της Κέρκυρας και των Παξών σε αγγλική κτήση και την παραχώρηση των υπολοίπων νησιών στην Ελλάδα. Στις 22 Μαΐου/3 Ιουνίου 1857 έφερε το θέμα στη Βουλή ο Κωνσταντίνος Λομβάρδος, και στη συνεδρίαση της 20ης Ιουνίου/2ας Ιουλίου δόθηκε η αφορμή να διακηρυχθεί από το Κοινοβούλιο η επιθυμία της Ένωσης. Αντιλαμβανόμενοι την όξυνση της κατάστασης οι Άγγλοι έστειλαν τον Νοέμβριο του 1858 τον William Ewart Gladstone στα Επτάνησα για να διερευνήσει την κατάσταση.

Εν τω μεταξύ η “Daily News” του Λονδίνου δημοσίευσε το σχέδιο μετατροπής της Κέρκυρας και των Παξών σε αγγλική κτήση, προκαλώντας αναστάτωση όχι μόνο στα Ιόνια νησιά, αλλά και στις άλλες ευρωπαϊκές δυνάμεις και αναγκάζοντας την Αγγλική κυβέρνηση σε αναδίπλωση. Hταν και η πρόταση τουJohn Young  να παραχωρηθούν πέντε νησιά του Ιονίου στην Ελλάδα και να διατηρήσει η Αγγλία την Κέρκυρα και τους Παξούς ως αποικιακή κτήση, ισχυριζόμενος ότι οι ίδιοι οι κάτοικοι δεν επιθυμούσαν να χωριστούν από την Αγγλία. Όταν το έγγραφο αυτό έγινε γνωστό ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων. Η βουλή μάλιστα εξέδωσε πρακτικό διακηρύττοντας ότι η μόνη θέλησή τους ήταν να σταματήσει η Αγγλική προστασία και να ενωθεί η Επτάνησος με την Ελεύθερη Ελλάδα καθώς επίσης ο κάθε αντιπρόσωπος της βουλής είναι έτοιμος να το υπογράψει ‘όχι απλώς δια της μελάνης αλλά δι’ αυτού του αίματός του’.

Συνέπεια των γεγονότων αυτών ο Λόρδος Αρμοστής Γιουνγκ παραιτήθηκε το 1858.

Ο Gladstone είχε επαφές με τοπικούς άρχοντες στα Επτάνησα και τον Ιανουάριο του 1859 έγινε έκτακτος Αρμοστής, υποσχόμενος συνταγματικές μεταρρυθμίσεις. Την ίδια περίοδο στο Ριζοσπαστικό Κόμμα εμφανίστηκαν δύο ρεύματα: οι «ενωτικοί» υπό τον Κωνσταντίνο Λομβάρδο διεκήρυτταν ότι η ένωση ήταν ο μοναδικός σκοπός του Ριζοσπαστισμού, ενώ οι «ορθόδοξοι ριζοσπάστες» προέβαλαν ταξικά αιτήματα και τοποθετούσαν την ένωση μέσα στα πλαίσια της λαϊκής κυριαρχίας. Όπως και να έχει στις 5 Φεβρουαρίου 1859 ο Gladstone μετέφερε την αρνητική απάντηση της Βασίλισσας Βικτωρίας, ως προς την ένωση και το Κοινοβούλιο από τη μεριά του καταψήφισε τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις του Gladstone, ο οποίος αναχώρησε στα τέλη Φεβρουαρίου για την Αγγλία.

Αντώνης Π. Άργυρος

Either scripts and active content are not permitted to run or Adobe Flash Player version 10.0.0 or greater is not installed.

Get Adobe Flash Player
Βρίσκεται σε: Ιστορία | Διαβάστε online