Η ομαδική έκθεση με τίτλο "ΜΟΝΟΓΡΑΦΙΕΣ" θα εγκαινιαστεί, στην αίθουσα τέχνης ena contemporary, την Τρίτη 13 Μαρτίου & θα διαρκέσει μέχρι & την Μεγ. Πέμπτη 05 Απριλίου 2018.

Από τον Απρίλιο του 2018 και για έναν ολόκληρο χρόνο η Αθήνα θα βρεθεί στο επίκεντρο του παγκόσμιου βιβλιοφιλικού ενδιαφέροντος καθώς έχει ανακηρυχθεί από την UNESCO Παγκόσμια Πρωτεύουσα του Βιβλίου.

Οι kaplanon galleries, συμμετέχοντας σε αυτό το τεράστιας εμβέλειας πολιτιστικό γεγονός, διοργανώνει την ομαδική έκθεση «ΜΟΝΟΓΡΑΦΙΕΣ" βασισμένη στη στενή σχέση βιβλίου - έργου τέχνης.

Άρρηκτα συνδεδεμένα μεταξύ τους, το βιβλίο & το έργο τέχνης, εγγυητές της διασφάλισης της πνευματικής ελευθερίας, μέσα αυτοπραγμάτωσης και αυτοσυνειδησίας, εξ ορισμού βαδίζουν παράλληλους δρόμους, υιοθετώντας τον ίδιο σκοπό, δηλαδή να ενδυναμώσουν το ανθρώπινο πνεύμα και να εφοδιάσουν τον άνθρωπο με τα εφόδια εκείνα που θα καταστήσουν τον βίο του ποιοτικό και ουσιαστικό, διαμορφώνοντας συνειδήσεις και χτίζοντας ιδανικούς κόσμους.

Στην έκθεση αυτήν προσκαλέσαμε τους καλλιτέχνες να μετατραπούν σε «συγγραφείς» των δικών τους εικαστικών «Μονογραφιών», εκφράζοντας εικαστικά αυτό που οι συγγραφείς διατυπώνουν με τις λέξεις.

Με αυτόν τον υπέροχο πίνακα, εμπνευσμένο από το βιβλίο του Λευκάδιου Χερν "ΚΟΤΤΟ” συμμετέχει η αγαπημένη ζωγράφος Βίκυ Σαμουηλίδου στην ομαδική έκθεση "ΜΟΝΟΓΡΑΦΙΕΣ" της γκαλερί Ena Contemporary (13/3-5/4), που προσκάλεσε τους καλλιτέχνες να μετατραπούν σε "συγγραφείς" των δικών τους εικαστικών "Μονογραφιών", εκφράζοντας εικαστικά αυτό που οι συγγραφείς διατυπώνουν με τις λέξεις.

Η Βίκυ επέλεξε ένα βιβλίο-κόσμημα και μας παρουσιάζει την "Μονογραφία" της "ΤΑΜΑ" (105Χ75 Ακρυλικά σε καμβά - 2018)

Ο Λευκάδιος Χερν, ο οικουμενικός άνθρωπος με το ανοιχτό μυαλό, θεωρείται ο πρεσβευτής της Ιαπωνίας στη Δύση και ερμήνευσε την Ιαπωνία στους Δυτικούς, αλλά και τους Ιάπωνες.Το έτος έκδοσης του έργου "Κοττό" στα ελληνικά (Μάρτιος 2014, εκδ. Ταμείο Παγκόσμιας Κυθηραϊκής Κληρονομιάς, σε μετάφραση-επιμέλεια Τέτης Σώλου) συμπίπτει με την επέτειο των 110 χρόνων από τον θάνατο του Λευκάδιου Χερν και τη χρονιά που επιστρέφει στην γενέτειρα γη του, τη Λευκάδα. Όπως αναφέρει ο δισέγγονος του Χερν, Μπον Κοϊζούμι στον πρόλογο του βιβλίου, "το Κοττό, όπως και το Ιαπωνικό Μωσαϊκό, έργα διακριτικά και εκλεπτυσμένα, περιλαμβάνουν αφηγήσεις παραδοσιακών ιστοριών, περιγραφές, δοκίμια και στοχασμούς πάνω στο πνεύμα των απλών ανθρώπων".

Με αυτή την έκθεση η γκαλερί συμμετέχει σε ένα σπουδαίο πολιτιστικό γεγονός, την ανακήρυξη της πόλης της Αθήνας ως Παγκόσμιας Πρωτεύουσας Βιβλίου από την UNESCO, που ασφαλώς θα θέσει την πόλη μας στο επίκεντρο του βιβλιογραφικού ενδιαφέροντος από 23 Απριλίου 2018 και για ένα χρόνο.

Όσο για την Τάμα, είναι η περίεργη γάτα που πήγε να ζήσει στον σταθμό Κίσι στην πόλη Κινοκάγια, τον τελευταίο σταθμό του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου Γουακαγιάμα, όταν πια αυτός δεν είχε ούτε ένα υπάλληλο. Και κυριολεκτικά έσωσε την γραμμή - αλλά αυτά θα σας τα πει ο πίνακας, μαζί με πολλά άλλα.

Συμμετέχουν οι εικαστικοί:
Αγγελόπουλος Δημήτρης, Αναστασίου Δημήτρης, Αναστασίου Μαρία, Βιλλιώτη Μαρία, Βογιατζή Ειρήνη, Γεωργοπούλου Ειρήνη, Γιαννοπούλου Ανδρομάχη, Διακοδημητρίου Μαρία, Εγγλέζου Φαίδρα, Ιτσκούδης Αποστόλης, Καραδήμου Ελένη, Κομπατσιάρη Μαρία, Κιτμερίδης Νικόλαος, Κοκκίνη Γεωργία, Κουτσοσπύρου Μαρίνα, Κρανάκης Νίκος, Κωνσταντοπούλου Νάντια, Λεοντόπουλος Νίκος, Μαραγκουδάκη Μαρία, Μαυρολέων - Πολυζωϊδη Κατερίνα, Μιχαλάκη Λιάνα, Ντάκος Ιωάννης, Ξαρχοπούλου Κατερίνα, Οθωναίου Φωτεινή, Παπαγρηγορίου Χριστίνα, Παπανικολάου Βασίλης, Παπατζέλου Μαρία, Πιστώνης Αχιλλέας, Ρωμαντζής Μανόλης, Σαμουηλίδου Βίκυ, Σούλης Βασίλης, Τσακίρης Αντώνης, Τσάνου Ερμιόνη, Fambris Georgia, Φεσατίδου - Ψαρράκη Αγάπη, Φιλιππούση Βιργινία, Χαδουλού Κατερίνα, Χάκα Μαρία, Χαμιδιελή Φωτεινή, Χατζή Αθηνά.