Η Διοικητική Επιτροπή της Αναγνωστικής Εταιρίας Κερκύρας παρουσιάζει το βιβλίο «Μετά τα αφύσικα» του κ. Ιωάννη Π. Α. Ιωαννίδη, τακτικού καθηγητή Ιατρικής του Πανεπιστημίου Stanford την Παρασκευή 10/5 στις 20:00 στην αίθουσα εκδηλώσεών της.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι κ. κ. Νίκος Πανδής, υφηγητής Οδοντιατρικής του Πανεπιστημίου Βέρνης και Δημήτρης Ζυμάρης, ιστορικός - φιλόλογος. Ο συγγραφέας θα διαβάσει αποσπάσματα από κείμενά του και θα ακολουθήσει συζήτηση.

Περίληψη

Έχεις κάτι καλό να προτείνεις για τίτλο; Δεν χρειάζεται να διαβάσεις το βιβλίο, δεν έχουμε καιρό, απλώς σκέψου κάποιον καλό τίτλο. Δεν φαίνεται πια ούτε το όνομα του συγγραφέα, πάει, σάπισε κι αυτό, δεν ξέρω καν ποιος έγραψε το κείμενο. Θα διασώσω το βιβλίο του σαπισμένου συγγραφέα, αφού δεν μπορώ να διασώσω τον ίδιο. Θα βάλω κι ένα όνομα για συγγραφέα. Μη μου πεις πως θα το πάρουν είδηση. Και λοιπόν; Όλοι θα καταλάβουν και κανείς δεν θα κάνει τίποτα. Είναι όλα ψεύτικα, Ευζώιε, πρέπει να το συνηθίσεις. Ακόμα κι εσύ είσαι ψεύτικος. Ακόμα κι εγώ είμαι ψεύτικος. Δεν υπάρχουμε, απλώς σκεφτόμαστε. Σκεφτόμαστε, άρα δεν υπάρχουμε. Ας βρούμε ένα καλό όνομα συγγραφέα.

 

Ιωάννης Ιωαννίδης

 
Ο Ιωάννης Π. Α. Ιωαννίδης κατέχει την έδρα C.F. Rehnborg στην πρόληψη νοσημάτων στο πανεπιστήμιο Stanford όπου είναι τακτικός καθηγητής στην ιατρική σχολή και τιμητικά καθηγητής στη σχολή ανθρωπιστικών και θετικών επιστημών. Έχει διατελέσει επίσης καθηγητής στα Πανεπιστήμια Ιωαννίνων, Harvard, Tufts και Imperial College. Γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη το 1965 και μεγάλωσε στην Αθήνα. Το περιοδικό "The Atlantic" τον χαρακτήρισε το 2010 ως τον πλέον τολμηρό διανοητή-επιστήμονα. Έχει ζήσει σε πολύ διαφορετικά μέρη, αλλά στο νου του ξεχωρίζουν ιδιαίτερα η πανέμορφη πόλη των Ιωαννίνων, η ευγένεια των ανθρώπων της Ηπείρου και κάποια γαλήνια πρωινά στο Ιόνιο. Η σύνθεση της "Τοκάτας για την κόρη με το καμένο πρόσωπο" τον απασχόλησε από το 1989 έως το 2011. Οι "Παραλλαγές πάνω στην τέχνη της φυγής και ένα απονενοημένο ριτσερκάρ" γράφτηκαν από το 2010 έως το 2013.