Την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2016 Η ΙΟΝΙΟΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ της ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ πραγματοποίησε την πρώτη επίσημη παρουσίασή της ανοίγοντας τις πύλες της προς το ευρύ κοινό, με θέμα "Τα Πνευματικά Επτάνησα την εποχή της ένωσης" στη Στοά του Βιβλίου, στην Αθήνα.

Στοά του βιβλίου

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον χαιρετισμό της προέδρου της Ε.Ε.Ε. κας Ελένης Κονοφάου η οποία αφού καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους αλλά και τα μέλη και τους φίλους της Ε.Ε.Ε. που είχαν συνδεθεί μέσω ραδιοφωνικής ακρόασης από τα νησιά του Ιονίου, με τους στίχους από το ποίημα του γενάρχη της επτανησιακής σχολής και  εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού «Η Ελληνίδα μητέρα»

«Χαρές και πλούτη κι αν χαθούν,
και τα βασίλεια κ΄ όλα,
τίποτα δεν είναι σαν στητή,
μένει η ψυχή κι ολόρθη»

Ελένη Κονοφάου – Πρόεδρος Ε.Ε.Ε

και συνέχισε τονίζοντας  την ανάγκη να στεγαστεί η ΙΟΝΙΟΣ Βιβλιοθήκη σε φυσικό χώρο με σκοπό να αναπτυχθεί σε δανειστική, αναγνωστική και εκπαιδευτική πηγή πνευματικού πλούτου των Επτανήσων  πέρα από τα γεωγραφικά πλαίσια του Ιονίου Πελάγους.

Κατόπιν, την εκδήλωση χαιρέτησε η έφορος της ΙΟΝΙΟΥ Βιβλιοθήκης κα Κατερίνα Λέκκα, η οποία παρουσίασε τα μέλη της επιτροπής βιβλιοθηκονομίας και εποπτείας και την μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων τους ως προς τον τρόπο λειτουργίας της.

Κατερίνα Λέκκα – Έφορος Ι.Β.

Χαιρετισμούς απεύθυναν ο Πρόεδρος των ΤΕΙ Ιονίων Νήσων κος Ιωάννης Δραγώνας, ο οποίος εξέφρασε τα συγχαρητήριά του και δήλωσε την στήριξη του για αυτή την πρωτοβουλία της Ε.Ε.Ε. και ο εκπαιδευτικός κος Σάντης Βλαδίμηρος εκπρόσωπος της ΙΟΝΙΟΥ Σχολής, ο οποίος αφού αναφέρθηκε στην βιβλιοθήκη που διατηρείται στη σχολή και τα 12.000 βιβλία  που φιλοξενεί, εξέφρασε τη διάθεση της σχολής για περαιτέρω συνεργασία με την ΙΟΝΙΟ Βιβλιοθήκη.

Ιωάννης Δραγώνας – Πρόεδρος ΤΕΙ Ιονίων Νήσων

Σάντης Βλαδίμηρος – εκπρόσωπος Ιονίου Σχολής

Παναγιώτης Φύτρας – δημοσιογράφος

Μετά τους χαιρετισμούς, παρουσιάστηκε ο τρόπος λειτουργίας της Ιονίου Βιβλιοθήκης στην ηλεκτρονική - ψηφιακή της μορφή από τη Γεν.Γραμματέα της Ε.Ε.Ε. κα Μαρία Γραμματικού. Ακολούθησε απαγγελία επιλεγμένων λογοτεχνικών και ποιητικών αποσπασμάτων της Επτανησιακής πολιτισμικής κληρονομιάς σε ερμηνεία και επιλογή κειμένων της υπεύθυνης Θεάτρου και χορού της Ε.Ε.Ε. κας Μαρίας Θωμοπούλου και του Αλέξανδρou Ζαχαρέα με την προβολή διαφανειών.

Μαρία Θωμοπούλου – Αλέξανδρος Ζαχαρέας

Από αριστερά : Ναπολέων Μαραβέγιας, Αντώνης Π. Αργυρός, Κατερίνα Λέκκα, Μαρία Γραμματικού 

Το θέμα της εκδήλωσης  «Τα Πνευματικά Επτάνησα την εποχή της ένωσης»  ανέπτυξαν με τις ομιλίες τους, ο αναπληρωτής Νομικός Σύμβουλος Αντώνης Π. Αργυρός και ο αναπληρωτής Πρύτανης καθηγητής Ναπολέων Μαραβέγιας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με αναφορές και προβολή διαφανειών στον πλούσιο πνευματικό κόσμο των Επτανήσων από τις τελευταίες δεκαετίες του 18ου αιώνα και μετά με αναφορά σε μια σειρά από σπουδαία ονόματα της επτανησιακής σχολής καθώς επίσης και  στην ίδρυση της Ιονίου Ακαδημίας, της πρώτης  πανεπιστημιακού επιπέδου ελληνικής σχολής της  νεώτερης εποχής αλλά και  ακαδημία του Ηνωμένου Κράτους των Ιονίων Νήσων.

Ναπολέων Μαραβέγιας – Αντώνης Π. Αργυρός

Οι ομιλίες εστιάσθηκαν στο γενικότερο  ρόλο που επιτέλεσαν τα  Επτάνησα όπως αυτό εκφράζεται και από τη φράση του  Ζακυνθινού συγγραφέα Διονυσίου Ρώμα  ότι είναι «η δύση της ανατολής και η ανατολή της δύσης» καθώς απετέλεσαν το κατώφλι συνάντησης της λεγόμενης «καθ’ ημάς Ανατολής» με την ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Γεγονός που επιβεβαιώνεται και από τους στίχους του  Κωστή Παλαμά  και  το ποίημά του «ΠΑΤΡΙΔΕΣ»:

«Εκεί που ακόμα ζουν οι Φαίακες του Ομήρου
και σμίγ’ η Ανατολή μ’ ένα φιλί τη Δύση,
κι ανθεί παντού με την ελιά το κυπαρίσσι,
βαθύχρωμη στολή στο γαλανό του Απείρου

εκεί η ψυχή μου ωρέχτηκε να γλυκοζήσει
στο μεγαλόπρεπο όραμα της γης του Πύρρου,
εκεί που χύνονται σαν ομορφιές ονείρου
η μάννα της αυγής, της αρμονίας η βρύση...»

Η παρουσίαση της ΙΟΝΙΟΥ Βιβλιοθήκης, έκλεισε  με το θεατρικό αναλόγιο «Ιδού ο άνθρωπος» σε σκηνοθετική επιμέλεια Πέτρου Γάλλια,   με απαγγελίες από έργα επτανησίων συγγραφέων - ποιητών πλαισιωμένα από μελοποιημένη έκδοσή τους, με τους  Γιώργο Βλάχο, Πέτρο Γάλλια και Κατερίνα Γεωργάκη.

Από αριστερά: Γιώργος Βλάχος, Κατερίνα Γεωργάκη, Πέτρος Γάλλιας

Στους συντελεστές της εκδήλωσης δόθηκαν αναμνηστικά δώρα  από την έκδοση της αναμνηστικής σειράς των ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΩΝ «1716-2016, 300 χρόνια από την Πολιορκία της Κέρκυρας» από την Πρόεδρο, τη Γεν.Γραμματέα της Ε.Ε.Ε., την έφορο και τα μέλη της επιτροπής εποπτείας της ΙΟΝΙΟΥ Βιβλιοθήκης οι οποίοι υποδέχτηκαν τους παρευρισκομένους στην δεξίωση που ακολούθησε.

 

Προσκεκλημένοι εκδήλωσης

Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής και συντονίστηκε από τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Φύτρα ενώ  μεταδόθηκε  ζωντανά από τη Δημοτική Ραδιοφωνία Λευκάδας - Ρ/Σ Καρυάς 96,7, ραδιοφωνικούς σταθμούς των Επτανήσων και μέσω διαδικτύου από τις σελίδες των χορηγών επικοινωνίας.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους:

Ο Παναγιώτης Πικραμένος, πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, ο Υφυπουργός Παιδείας και πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδόσης Πελεγρίνης, η βουλευτής Κεφαλονιάς - Ιθάκης  Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, ο πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Μιχάλης Απέσσος, η πρώην υπουργός παιδείας Φρόσω Κιάου και ο διακεκριμένος δημοσιογράφος Νίκος Κιάος, ο πρόεδρος των ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Ιωάννης  Δραγώνας, ο γενικός γραμματέας του Πανεπιστημίου Αθηνών καθηγητής Παναγιώτης Κοντός, ο πανεπιστημιακός καθηγητής Διονυσης Βώρος, η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών Λεώνη Δάλλα, από την Ιόνιο Σχολή ο Σάντης Αποστολίδης, πολλοί δικαστικοί λειτουργοί, μέλη του ΣΤΕ, πανεπιστημιακοί και εκπρόσωποι του καλλιτεχνικού κόσμου, o Γιώργος Κοσκινάς υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων της Ομοσπονδίας Συλλόγων Κερκυραίων  Αττικής «Ιωάννης Καποδίστριας», ο Πρόεδρος και ο γραμματέας του Πολιτιστικού, Λαογραφικού και Ιστορικού συλλόγου Κεφαλονιάς & Ιθάκης «Το Ριφόρτσο» κ.κ. Διονύσης Φωκάς και Oρέστης Καππάτος, εκπρόσωποι επτανησιακών και άλλων σωματείων, μέλη και φίλοι της Ε.Ε.Ε.

Προσκεκλημένοι εκδήλωσης

Προσκεκλημένοι εκδήλωσης

Αντώνης Π. Αργυρός – Ελένη Κονοφάου

Ναπολέων Μαραβέγιας, Θεοπεφτάτου Αφροδίτη, Παναγιώτης Κοντός, Χρήστος Αναστασόπουλος, Ιωάννης Δραγώνας 

Θοδωρής Γεωργάκης,  Ιωάννης Δράγωνας, Ελένη Κονοφάου, Πηγή Σμιλάκου, Εύη Ρούτουλα, Αντώνης  Π.Αργυρός, Ναπολέων Μαραβέγιας, Κατερίνα Λέκκα, Γιώργης Κασιμάτης – Δρυμωνιάτης, Μαίρη Μαυρωνά, Μαρία Γραμματικού, Τηλέμαχος Καραββίας

Στοά του βιβλίου

 

Γραφείο Τύπου ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ 

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το